KABA MALZEMELER

Kagir Yapı Nedir?
admin2021-06-01T18:59:27+03:00Kagir Yapı Nedir? Kagir Yapı Örnekleri
Yapı türleri hakkında araştırma yapanlar kagir terimi ile mutlaka karşılaşmışlardır. Özellikle eski evlerin tapu kayıtları incelenirse bu evlerin çoğunun kagir ev olduğu görülür. Biz de bu yazımızda kagir yapı nedir ve kagir yapı çeşitleri nelerdir sorularına elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız.
Kagir Yapı Nedir?
Halk arasında kargir olarak da bilinen kagir kelimesi dilimize Farsça’ dan geçmiştir. Kagirin sözcük kökenine bakıldığında tuğla ve taştan yapılmış olan anlamına geldiği görülür. Aslında sözcük anlamı, bir nevi kagir yapı ne demek sorusunun da cevabıdır.
Kolon bulundurmayan, taşıyıcı eleman olarak beton, tuğla veya taş duvarların kullanıldığı yapılara kagir yapı denir. Yapıya gelen bütün yükleri bu duvarlar taşır. Kagir yapılara şehirlerden ziyade köylerde daha çok rastlanır. Kagir sistem, eski bir sistem olduğu için yeni yapılarda çok fazla tercih edilmez. Fakat özellikle ekonomik olduğundan dolayı günümüzde hala köylerde kagir evlere rastlanmaktadır.

Kargir Yapı Nedir
Kagir Yapı Çeşitleri
Kagir yapılar malzeme çeşitlerine göre tam kagir ve yarım kagir olmak üzere ikiye ayrılır. Taşıyıcı sistemine göre ise yığma kagir adı altında çeşitli gruplandırmaları mevcuttur.
- Tam Kagir Yapı: Taşıyıcı duvarları tuğla veya taştan yapılan, döşemeleri ise betonarmeden meydana gelmiş kagir yapılardır.
- Yarım Kagir Yapı: Ahşap malzemeler ile imal edilmiş kagir yapılara yarım kagir yapı denir.
- Yığma Kagir Yapı: Yapıda kullanılan taş duvarların, hem taşıyıcı hem de bölücü duvar olarak kullanıldığı yapılara yığma kagir yapı adı verilir.
Kagir Yapı Örnekleri
Ülkemizde birçok kagir yapı vardır. Özellikle tarihi yapılara bakılırsa çoğunun kagir olduğu görülür.
- Beyazıt Hamamı – İstanbul
- İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası
- Sultan Abdülaziz Av Köşkü – Kocaeli
- Edirne Muradiye Cami
- İstanbul Vefa Lisesi
- Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi
- Kabataş Erkek Lisesi
Türkiye’de bulunan bazı kagir yapılardır. Bu listede yer verdiğim yapıların ortak özelliği her birinin tarihi yapı olmasıdır.
Kagir Yapılar Sağlam mıdır?
Günümüzde kullanılan karkas yapılar, kagir yapılara göre daha sağlamdır. Kagir yapılarda taşıyıcı elemanlar duvarlardır. Duvarda oluşan her çatlak kagir yapı için büyük bir risktir. Bir kagir yapının sağlamlığını etkileyen en önemli faktör ise temelinde kullanılan taşlardır. Temeldeki taşlar ne kadar dayanıklıysa kagir yapı da o kadar dayanıklı olur.
Kagir yapılar özellikle depreme karşı oldukça dayanıksızdır. Taş duvarlar yapının üzerine gelen yükleri karşılayabilir fakat yanal kuvvetleri ve deprem kuvvetlerini karşılayamaz. Bu yüzden deprem bölgelerinde kagir yapılar tercih edilmemelidir.
Günümüze kadar varlığını sürdürmüş tarihi yapılar incelenirse; bu yapılarda güçlendirme, bakım ve onarım çalışmaları yapıldığı görülür. Bunun sebebi kagir yapıların zamanla bozulmasıdır. Kagir yapıların kullanım ömrünü artırmak için bakım, onarım ve güçlendirme çalışmalarına önem verilmelidir.
Tavsiye Yazı: Şantiyede Betona Su Eklemek

Çiroz Nedir?
admin2021-06-01T17:29:19+03:00Çiroz Nedir? Çiroz Ne İşe Yarar?
Betonarme yapılarla ilgilenen bir mühendisseniz çiroz kavramı ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Çiroz, donatıları birbirine kenetleme özelliğinden dolayı oldukça önemli bir yapı elemanıdır. Özellikle Türkiye gibi deprem ülkelerinde kolon ve perdelerde mutlaka çirozların kullanılması gerekir. Ben de bu yazımda çiroz nedir ve çiroz ne işe yarar sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Çiroz Nedir
Çiroz Nedir?
Betonarme yapıların kolon ve perdelerinde kullanılan, donatıların birbirine kenetlenerek birlikte çalışmasını sağlayan S şeklindeki etriyelere çiroz denir. Bazı bölgelerde es demiri ve kapı kilidi olarak da adlandırılmaktadır. Çiroz, deprem kuvvetine karşı koyabildiği için oldukça önemlidir.
Çiroz Ne İşe Yarar?
Çirozun birçok görevi vardır. Bunlardan en önemlilerini gelin maddeler halinde inceleyelim:
- Depremden dolayı meydana gelen yatay kuvvetlere karşı koyar.
- Düşey donatıları birbirine kenetleyerek beton dökümü ve deprem sırasında bunların yer değiştirmesini engeller.
- Düşey donatıların birlikte çalışmasını sağlar. Bu sayede donatıların arasındaki mesafeyi korur.
- Kesme kuvvetine karşı direnç gösterir.
- Etriyelerle birlikte yanal kuvvetleri karşılar.
- Etriyelerin arasındaki açıklığı azaltır. Böylece etriyelerde meydana gelebilecek burkulmanın önüne geçilmiş olunur.
- Beton dökümü sırasında ve sonrasında betonda şişme meydana gelmesini engeller.
Çiroz ve Etriye Arasındaki Fark Nedir?
Etriyelerin ve çirozların görevlerine bakıldığında bunların birbirine çok benzer olduğu görülür. İkisi de düşey donatıları sarar, ikisi de bu donatıların birlikte hareket etmesini sağlar. Fakat aralarında belli başlı farklılıklar vardır.
- Çiroz bir etriye çeşididir. Etriyeler çirozların görevini yapabilirken çirozlar etriyelerin çoğu görevini yerine getiremez.
- Çirozlar tek bir yönde çalışır. Etriyeler ise hem x hem de y yönünde yani çift yönde çalışır.
- Çirozlar deprem kuvvetini ve yatay kuvvetleri karşılar. Etriyeler ise kesme kuvvetinin yanında burulma momentine de karşı koyar.
- Etriyeler düşey donatıları boydan boya sararken çirozlar belirli donatıları birbirine kenetler.
Çiroz ve etriye arasındaki farklar genel olarak bu şekildedir.
Çiroz Demiri Nasıl Bağlanır?
Çiroz nedir yazıma, çiroz demiri bağlanırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsederek devam etmek istiyorum.
- Çiroz demiri bağlanmadan önce deprem yönetmeliğindeki ilgili kısmın okunması gerekir. Yönetmelikte yazanlara uygun olarak bağlama işlemi gerçekleştirilmelidir.
- Yönetmelikte çiroz demirinin ucunun 90 dereceye kadar bükümüne izin verilmesine rağmen güvenli olması açısından 135 derece bükülmesi daha iyi olacaktır. Bu sayede kenetlenme tam olarak gerçekleşir.
- Kritik perde yüksekliğinde metrekare başına 10 adet çiroz kullanılır.
- Kritik perde yüksekliğinin dışında metrekare başına 4 adet çiroz kullanılır.
- Çirozlar donatıyı içerden değil dıştan sarmalıdır.
- Seyrek şekilde atılmamalıdır. Eğer olması gerekenden az sayıda çiroz kullanılırsa deprem anında tehlike yaşanabilir.
- Özel bir çiroz türü olan deprem çirozlarının ağırlığı ve çapı etriyelerle aynı olmalıdır.
- Çirozlar, etriyeleri ve boyuna donatıları her iki ucundan saracak şekilde bağlanmalıdır.
- Çirozlar bağlanırken bağlama teli mutlaka kullanılmalıdır. Bu sayede beton dökülürken oluşan basıncın etkisiyle donatı ve çiroz arasındaki kenetlenme bozulmayacaktır.
- Yapının inşa edildiği bölge deprem bölgesiyse deprem yönetmeliğinde yer alan maddelere göre kolon ve perdelerde özel deprem çirozu kullanılmalıdır.
Tavsiye Yazı: Kaba İnşaat Malzemeleri Nelerdir?

Bims Nedir?
admin2021-06-01T17:09:21+03:00Bims Nedir? Bims Nerelerde Kullanılır?
Bims, özellikle son yıllarda inşaat sektöründe en çok kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Hafiflik, ısı ve ses yalıtımı, depreme karşı dayanıklılık gibi özellikler; bimsin sıklıkla tercih edilir hale gelmesini sağlamıştır. Ben de bu yazımda bims nedir ve bims nerelerde kullanılır sorularına bu yazımızda sizin için elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız.
Bims Nedir?
Depreme karşı dayanıklı, ısı ve ses yalıtımı sağlayan, volkanizma sonucu oluşmuş yapı malzemesine bims denir. Bimsin ham maddesi ponzadır. Doğal bir malzeme olan ponza, su ve çimento ile etkileşime girerek bimsi meydana getirir.

Bims Nedir?
Bims Özellikleri
- Isı ve ses yalıtımı: Konutlarda ısı ve ses yalıtımı oldukça önemlidir. Agregalar ile kıyaslandığında bimsin daha çok gözenek içerdiği görülür. Bu yüzden ısı ve ses iletimi bimslerde düşüktür.
- Depreme karşı dayanıklılık: Bimsler içerdikleri doğal malzeme nedeniyle yüksek mukavemete sahiptir. Ayrıca her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye karşı da dayanım gösterir. Bu da bimslerin depreme karşı dayanıklı olmasını sağlar. Bims, betona ve tuğlaya göre hafif malzeme olduğu için de daha güvenlidir.
- Ekonomiklik: Bimsler ısı ve ses yalıtımı sağladıkları için bims kullanılan binada uzunca bir süre ekstra cephe yalıtımına ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca kolay ve pratik uygulanmasından dolayı bimsin işçilik maliyeti de düşüktür.
- Doğallık: Bimsin ham maddesi doğal bir malzeme olan ponzadır. Dolayısıyla bimsler en çevre dostu ve doğal yapı malzemelerinden birisidir.
- Yangına karşı dayanım: Bimsler ponzadan üretildikleri için yangına karşı dayanıklıdır. Markasına göre değişse de çoğu bims, A1 sınıfı yapı elemanı olarak sınıflandırılır.
- Hafiflik: Bir yapı malzemesinin hafif olması işçiliğinde ve transferinde ciddi avantajlar sağlar. Ayrıca Bims, tuğla ve brüt betona göre hafif olduğu için taşıyıcı sistem tasarımını olumlu yönde etkiler.
- Nem dengesi: Bimsler gözenekli yapıları ve bünyelerinde su tutmaları sayesinde ortam nemini dengeleyici özelliktedir.
Bimsin özelliklerinden bazıları bunlardır.
Bims Nerelerde Kullanılır?
Bims nedir yazıma bimsin kullanım alanları ile devam etmek istiyorum. Bims blok yapı sektöründe kullanılır. Özellikle iç ve dış duvarlarda kullanımı oldukça yaygındır. Bunun dışında çatı ve baca imalatında, asmolen döşemelerde, bahçe duvarlarında da tercih edilmektedir. Ancak bimsin ham maddesi olan ponza birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
- İnşaat sektörü
- Evcil hayvan kumu
- Tekstil endüstrisi
- Tarım sektörü
- Kurşun kalem silgileri
- Atık su arıtımı
- Sağlık sektörü
- Kimya endüstrisi
- Kişisel bakım, kozmetik ürünleri
- Antika ürünleri
- Kataliz üretimi
- Yazıcı mürekkebi
- PVC kaplama dolgu ürünleri
- Yiyecek saklama kapları
Bims Ne İle Yapıştırılır?
Bims, çimento esaslı özel bims yapıştırıcıları kullanılarak yapıştırılır. Google’a bims yapıştırıcısı yazıp aratarak farklı markaların ürünlerine ulaşabilirsiniz. Bu yapıştırıcılar, kolay ve pratik uygulanabilir oldukları için işçilik ve zamandan tasarruf sağlar.
Bims Duvar Nasıl Örülür?
Duvar örme işlemine başlamadan önce zeminin duvar örmeye uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Zemin, güzelce temizlenip süpürüldükten sonra harç ile tesviye yapılır. İlk olarak belirleyici olması için duvarın örüleceği zeminin köşe noktalarına birer tane bims yerleştirilir. Ardından mastar ipi çekilir ve zemin teraziye alınır.
Tüm bu adımlar yapıldıktan sonra köşenin birinden duvar örülmeye başlanır. Duvar örülürken derz boşluklarına dikkat edilmelidir.
Kolon ile duvar arasında boşluk kalmaması oldukça önemlidir. Eğer boşluk varsa mutlaka harç ile doldurulmalıdır.
Bims Çeşitleri
Genel olarak 5 adet bims çeşidi vardır. İşlevlerine göre her biri farklı alanda kullanılır.
- Boşluklu bims briket
- Asmolen bims briket
- Yalıtımlı bims briket
- Tam dolu bims briket
- Yarı dolu bims briket
Tavsiye Yazı: Kaba İnşaat Malzemeleri Nelerdir?
Donatı Nedir
admin2021-04-19T16:47:30+03:00Bir yapının inşasına baktığımızda gözümüze çarpan birkaç yapı oluyor. Mesela bir evin inşaatında katların çıkılışını gözünüzle görüyorsunuz. Fakat kat betonunun belli yerlerinde uzun çeliklerin belli şekillerde yukarıya doğru uzandığını fark etmişsinizdir. İşte kullanım şekiller farklı olsa da, zihninizde canlandırdığınız bu çelik oluşumuna donatı denir.
İçeriğinde her zamanki gibi grafikler, sayısal ifadeler barındırsa da; biz yine de tanımlar ve kısa bilgiler üzerinden gitmeyi tercih ediyoruz.
Betonarmenin ne olduğundan kısaca bahsedersek, donatıyı da daha rahat anlayabiliriz. Adı üstüne beton ve arme kelimeleri birleşiyor ve betonarme dediğimiz şey ortaya çıkıyor. Arme kelimesinin anlamı ise çelik demek. Yani betonarmeyi oluşturan iki üyeden biri betonken, diğeri de çelik, yani donatı.
Donatı (Çelik) Sınıfları
Kullanılacak çelikleri, içeriğindeki malzemeler veya yapılış biçimi açısından 2 gruba ayırıyoruz.
1-Sıcakta Haddelenen Çelik : Bu çeliklerin sertlik seviyesi doğaldır. (Hadde: Merdaneleri yardımıyla çeliği istenilen kalınlık, uzunluk veya genişliğe getiren araç.) Üretildiği yer ve yapılacak yatırımların büyük olması gerekir. Zira bu türden çelikler elde etmek için krom, silisyum, nikel, karbon, magnezyum, vanadyum gibi elementler kullanılır ve bunların oranları ayarlanmalıdır.
2-Soğuk Çekme Yöntemiyle Üretilen Çelik: Düşük sıcaklıklarda veya burulma yöntemiyle üretilir ve çeliğin moleküler yapısıyla oynanır. Bu işlem çelik dayanımını arttırır.
Donatı Türleri
Farklı yerlerde kullanılmak üzere donatı çeşitleri de farklılık göstermektedir.
1-Hasır Donatı (Çelik Hasır): Soğuk çekme yöntemiyle üretilen çelikler kullanılarak oluşturulur. Kullanıldığı alanlar:
- *Prefabrik Yapılar
- *Baraj ve Kanallar
- *Toplu Konutlar
- *Tünel Kalıpları
- *Yol Betonları
- *Metro İnşaatları
- *İstinat Duvarlarında
2-Fore Kazık: Diğer ismiyle dökme betonarme kazık olan fore kazık, zeminin delgi makinesiyle açılması sonucu oluşan boşluğa yerleştirilir.
Kullanıldığı alanlar:
*Derin temel uygulamalarında
*Yer altındaki su seviyesinin yüksek olması durumunda suyun temele veya bodruma girmemesi için geçirimsizlik perdesi olarak kullanılabilir.
3-Kafes Donatı: Duvar ve döşeme imalatlarında kullanılabilir.
Donatı Elemanları
1-Etriye: Yönetmelik tanımına göre etriye, taşıyıcı elemanları birbirine bağlayan ve etkiyen kuvveti aktaran, enerjiyi sönümleyen bir şekilde olması gerekir. Yani çelikleri birbirine paralel olarak bağlayan elemanlardır. Asıl görevlerinden biri ise, kalıp yapılacak donatının düzgün ve dik durmasını sağlamaktır. Seyrek biçimde kullanılan etriye dayanım artışını pek fazla kullanamaz fakat sık etriye dayanım artışını belirgin şekilde kullanır.
2-Çiroz: Donatı ve etriyeleri karşılıklı olarak bağlayan demirlerdir. Böylece düşey donatıların yer değiştirmesini önleyerek sabit kalmasını sağlar. Deprem esnasında yatay kuvvetlere karşı koyarlar ve herhangi bir basınçta etriyeyle birlikte yanal kuvvetleri taşırlar.
Etriye kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanların düşey donatılarını çepeçevre sarar. Çiroz ise düşey donatıların aralarındaki mesafelerin sabit kalmasını sağlar.
Kaba İnşaat Malzemeleri Nelerdir?
Mehmet POLATDEMİR2021-02-10T11:11:04+03:00


Kaba inşaat; Kum, çakıl, çimento, kireç, demir, tuğla, kalıp, kalıp bağlantı elemanları kullanılarak yapının taşıyıcı betonarme ve dolgu duvarları yapılmış, başka bir anlatımla henüz iç sıvası bitmemiş, çerçeveleri takılmamış, tesisatları döşenmiş ama aydınlanma vs. bitirilmemiş, boyanmamış inşaata deniyor.
Yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı gibi, kaba inşaatta aydınlanma yapılmamış; boyanmamış ve henüz iç sıvası yapılmamış olan yaplar, kaba inşaat olarak karşımıza çıkıyor.
İnşaatın kaba kısmının tamamlanıp tamamlanmadığı, tanımda geçen işlerin yapılıp yapılmadığı ancak “teknik bilirkişi” raporlarıyla anlaşılabiliyor.
- Kum
- Çakıl
- Çimento
- Kireç
- Demir
- Tuğla
- Kalıp
- Kalıp bağlantı elemanları
Çimento Nedir ?
Mehmet POLATDEMİR2021-02-10T11:10:06+03:00Çimento nedir?
Çimento, ana hammaddeleri kalkerle kil olan ve mineral parçalarını (kum, çakıl, tuğla, briket ..vs.) yapıştırmada kullanılan bir malzemedir. Çimentonun bu yapıştırma özelliğini yerine getirebilmesi için mutlaka suya ihtiyaç vardır.
Çimento, su ile reaksiyona girerek sertleşen bir bağlayıcıdır. Kırılmış kalker, kil ve gerekiyorsa demir cevheri ve / veya kum katılarak öğütülüp toz haline getirilir. Bu malzeme 1400-1500°C’de döner fırınlarda pişirilir. Meydana gelen ürüne “klinker” denir.
Daha sonra klinkere bir miktar alçı taşı eklenip (%4-5 oranında) çok ince toz halinde öğütülerek Portland Çimentosu elde edilir. Katkılı çimento üretiminde; klinker ve alçı taşı dışında, çimento tipine göre tek veya birkaçı bir arada olmak üzere tras, yüksek fırın cürufu, uçucu kül, silis dumanı vb. katılır.
Çimento birçok beton karışımında hacimce en küçük yeri işgal eden bileşendir; ancak beton bileşenleri içinde en önemlisidir.En çok kullanılan çimento tipleri Portland Kompoze Çimento, Katkılı Çimento, Cüruflu Çimento ve Sülfata Dayanıklı Çimento’dur, bunun dışında özel amaçlar için Beyaz Portland Çimentosu ve diğer bazı tip çimentolar kullanılmaktadır.
Normal betonda agrega taneleri en sağlam unsur olduğundan, diğer iki unsur (çimento hamuru ve aderans) mukavemeti belirlemektedir. Çimento hamurunun mukavemeti önemli ölçüde su/çimento oranına da bağlıdır.
Betonda kullanılan çimento tipleri ve uygunluk değerlendirmesi TS EN 197 serilerinde standartlaştırılmıştır.