Alçı Ürünleri
Alçı Nasıl Hazırlanır?
admin2021-07-28T17:02:30+03:00ALÇI NASIL HAZIRLANIR?
Alçı Nasıl Hazırlanır? Alçının içinde %10-12 oranında CaCO3, kil, demiroksit, kum, koloidal SiO2 bulunur. Bu maddeler alçının sertlik direncini arttırır. Asitlerden etkilenmez, suda az çözünür, tuzlu sularda daha çabuk çözünür. Alçıların taş, tuğla ve benzeri yüzeylerde aderansı oldukça yüksektir, fakat ahşap, cam, cilalı ve kaygan yüzeyde aderans oldukça düşüktür. Alçı işlemleri ev içerisinde sıkça kullanılan bir işlemdir. Bu nedenle hazırlanışının doğru bir şekilde bilinmesi ve hazırlama işleminin uygun koşullarda yapılması gerekmektedir. Alçı nasıl hazırlanır sorusu da bu noktada önemlidir. Bu nedenle alçı yapısına ve kullanılacak olan akçıya göre hazırlama yapılması gerekmektedir. Alçı hazırlanmasında yalnızca bir usta olunması gerekmemektedir. Doğru işlemlerin bilinmesi ile birlikte alçı hazırlamak için herhangi bir eksiğiniz ya da durumunuz olmayacaktır. Yalnızca alçı nasıl hazırlanır sorunun cevabını en iyi şekilde bilmeli ve tüm belirtilen işlemler kuralına göre uygulanmalıdır. Peki, alçı nasıl hazırlanır? Alçı çeşitleri kendi içerisinde değişiklik göstermektedir. Bu alçıların tipine göre hazırlanışı da değişmektedir. Bu alçı malzemelerini iyi bir şekilde tanımanız alçı nasıl hazırlanır konusunda iyi bir etmen olacaktır. Alçı hazırlamak için öncesinde malzemelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu malzemeler alçı için gerekli olan temel malzemelerdir. Alçı hazırlanmasında alçı malzemesi tipine göre su oranı değişmektedir. Bu kapsamda ilk olarak alçı hazırlama konusunda gerekli olan malzemelere bakılırsa; • Kova • Su • Saten alçı • Sünger • Spatula • Mala • Zımpara • Boya Tüm bu malzemeler alçı nasıl hazırlanır sorusunda verilecek olan cevap için oldukça önemlidir. Malzemelerin hepsinin kullanım alanında göre farklı bir görevi vardır. Bu görev durumuna göre malzemelerin yapısı değişmektedir. Alçı hazırlanmasında su kullanımının yoğunluğu önemlidir. Bu nedenle nereye alçı yaptığınız önemli bir işlemdir. Tüm bu malzemelerin tamamlanmasının ardından alçı hazırlanma işlemine geçilebilir. Alçı nasıl hazırlanır sorusu için bu adımları takip etmeniz gerekmektedir. • Kovanın iç kısmını harç karıştırma işlemi için hazırlamanız gerekmektedir. • Kovanın içerisine belirli oranlarda harç ve su koyun. Bu oranlar harç miktarına göre ayarlanması gerekmektedir. • Alçı ilk olarak su üzerinde yüzecektir. Alçı tamamen tabana batması için bir süre bekledikten sonra işleme devam ediniz. • Oluşturulan karışım iyi bir şekilde karıştırılmalıdır. • Harç ıslak yapıda olacaktır. Bu nedenle harcı hazırladıktan sonra ortalama 80-100 dakika sonra kullanılabilir. • Alçı uygulanan alanda yaklaşık bir buçuk saatte donma gösterebilmektedir. Diğer yazılarımız için tıklayınız…Dekorasyonda Renkler
admin2021-06-01T19:38:09+03:00Dekorasyonda Renkler
Dekorasyonda renkler, kullanıldığı mekanı estetik ve anlamsal olarak değiştirir. Bu renkler aynı zamanda insanların psikolojisini de etkiler. Renklerin bir enerjisi vardır. Aslında renklerin insan sağlığı üzerinde çeşitli ve olumsuz etkilerinin olduğu uzmanlar tarafından araştırma konusu olmuştur. Bu yazımızda sizlere araştırmalar doğrultusunda dekorasyonda renklerin kullanımının nasıl olduğunu aktarmaya çalışacağız.
1- Beyaz
Beyaz renk her zaman saflık ve temizliğin bir sembolüdür. Duvarlarınızda, mobilyalarınızda ve aksesuarlarınızda beyazı tercih ederseniz, sadelikten yanasınız demektir. Ancak Beyaz renk basit güzelliği yansıttığından, özellikle duvarlarda bir derin alan hissi yaratabilir ve beyaz mobilya aksesuarlarının seçimi de önemli hale gelir. Öte yandan, temizlenmesi zor olduğu için, günlük yaşamda kullanılan mobilya ve eşyalarda beyaz tercih edilmemeli, mümkünse kırık beyaz, bej gibi tonlara dönüşmelidir.
2- Mavi
Denizin ve gökyüzünün rengi olan mavi, sakinliği ve huzuru temsil eder, bulunduğu yerlere ferahlık verir. İnsan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu bilinen mavinin evin bazı bölümlerinde, özellikle banyoda ve yatak odasında kullanılması önerilir. Açık mavi, boşlukta parlak bir etkiye neden olurken, koyu mavi ve lacivert gibi tonlar çevreyi karartarak kasvetli olabilir. Bu nedenle, dekorasyonda mavi kullanırken tonlara çok dikkat etmek gerekir.
3- Yeşil
Yeşil, doğanın rengini, baharı, ağaçları, çiçekleri, kısacası doğa sevgisini, doğanın pozitif enerjisini ifade eder. Yeşil renkte mobilyaların olduğu oturma odasında kendinizi daha özgür ve güvende hissedebilirsiniz. Havanın kapalı olduğu günlerde bile, yeşil renk ile enerji kaybetmezsiniz. Uzun zaman geçirdiğiniz yatak odası, oturma odası, çocuk odası gibi yerlerde yeşili seçebilirsiniz.
4- Kırmızı
Kırmızı, dekorasyonda kullanıldığında çok dikkat edilmesi gereken bir renktir, çünkü uyarıcı bir etkiye sahiptir. Yatak odasında ve yaşam alanlarında tamamen kırmızıya dönmek yerine aksesuar olarak kullanmak daha uygundur. Kırmızı mumlar, biblolar, küçük bir kırmızı halı yerin enerjisini ortaya çıkarır. Mutfak aksesuarlarında iştahı olduğu bilinen kırmızıyı seçmek de mümkündür.
5- Sarı
Güneşin rengi sarıdır, neşe, mutluluk veren, yazmayı anımsatan bir renktir. Yüksek enerjili bir renk olduğundan, kırmızı gibi dikkatli kullanılmalıdır. Evde dikkat çekmek için tasarlanmış bölümlerde tamamlayıcı bir renk olarak kullanılabilir. Eviniz az güneş alırsa, bulunduğu bölgeye parlaklık veren sarı renk doğru seçim olacaktır.
6- Siyah
Asalet ve haysiyetin sembolü olarak düşünebileceğimiz siyah, içinde bulunduğu çevreye zarafet ve lüks katıyor. Siyah renk, çevreye şık bir görüntü katar, ayrıca kullanıldığı yere bağlı olarak karanlık ve kasvetli olabilir. Bu yüzden doğru kullanılması gerekiyor. Dekorasyonda siyahı yoğun bir şekilde kullanmayı planlıyorsanız, kesinlikle zıt renklerle dengelemelisiniz. Bu bağlamda beyaz yardımınıza koşacaktır. Beyaz için ‘çok açık bir renk’ düşünceniz varsa, bej, kum rengi gibi alternatifleri de düşünebilirsiniz. Çevreye hareket katmak ve bazı parçalara dikkat çekmek istiyorsanız, kırmızı ve turuncu gibi renkler de siyahla çok uyumlu olacaktır.
Tavsiye Yazı: Badana Nedir?
Kartonpiyer Nedir?
admin2021-06-01T18:44:07+03:00Kartonpiyer Nedir? Kartonpiyer Nasıl Yapılır?
Kartonpiyer, ev dekorasyonuyla uğraşanların en sık karşılaştığı kavramlardan birisidir. Hatta bu kavram o kadar popülerdir ki inşaata, dekorasyona ilgisi olmayanlar bile kartonpiyer terimini mutlaka duymuşlardır. Buna rağmen çoğu kişi bildiğini sandığı halde kartonpiyer hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Biz de bu yazımızda kartonpiyer nedir ve kartonpiyer nasıl yapılır sorularına sizin için cevap vermeye çalışacağız.
Kartonpiyer Nedir?
Yapılarda genelde duvar ile tavanın birleşim yerinde ve tavanın göbeğinde kullanılan, kusurları ve düzensizlikleri gizleyerek yapılara estetik bir görünüm kazandıran iç mekan elamanına kartonpiyer denir. Günümüzde kartonpiyer kullanılmayan ev yok denecek kadar azdır. Bu ürüne olan ilgiden dolayı kartonpiyer sektörü her geçen gün gelişim göstermektedir. Piyasada birçok farklı model ve tasarımda kartonpiyer bulmak mümkündür. Ayrıca çok uygun fiyatlara kartonpiyerler olduğu gibi pahalı kartonpiyerler de mevcuttur. Kartonpiyerin her bütçeye uygun olması bu kadar popüler hale gelmesini etkilemiştir.
Kartonpiyer adından da tahmin edileceği üzere dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Fransızcada carton ve pierre sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Kartonpiyer Nerelerde Kullanılır?
Her ne kadar kartonpiyer nedir sorusuna cevap verirken kartonpiyerin tavanda kullanıldığını söylesem de evin her yerinde kartonpiyer kullanılabilir.
- Tavanın göbeğinde
- Duvarların ve tavanın kesişim yerlerinde
- Şöminelerin üst kısmında ve kenarlarında
- Süsleme amaçları duvarların üzerinde
- Pencerelerin ve dolapların üstünde
- Isı yalıtımına ihtiyaç olan yerlerde
Kartonpiyer Çeşitleri Nelerdir?
Kartonpiyerler alçı ve köpük olmak üzere ikiye ayrılır. Köpük kartonpiyerler de kendi aralarında özelliklerine göre sınıflandırılır.
Alçı Kartonpiyer: Yapı sektöründe yaygın olarak kullanılan; alçı, su ve elyafın karıştırılmasıyla meydana gelen kartonpiyer türüdür. İçinde elyaf olduğu için köpük kartonpiyerlere göre daha dayanıklıdır. Hazırlanan karışım kalıplara koyularak dondurulur. Donduktan sonra hazır halde kullanıcıya sunulur. Birçok farklı kalıp çeşidi bulunduğu için farklı model ve tasarımlarda alçı kartonpiyerler elde edilebilir.
Köpük Kartonpiyerler: Dekoratif amaçlı kullanılan, yeni yaygınlaşmaya başlamış kartonpiyer türüdür. İçeriğinin büyük çoğunluğu hava olduğundan dolayı bu kartonpiyerler oldukça hafiftir. Köpük kartonpiyerlerin de birçok modeli mevcuttur.
Kartonpiyer Nasıl Yapılır?
Gelelim kartonpiyerlerle ilgili en merak edilen soruya: Kartonpiyer nasıl yapıştırılır? Bu soruya köpük kartonpiyerler üzerinden cevap vermek istiyorum. Çünkü bu yazıya geldiyseniz büyük ihtimalle evinizde kötü görünen bir yere kartonpiyer yapıştırarak daha estetik bir hava katmak istiyorsunuzdur.
- Kartonpiyer montajına duvarın köşelerinden başlanır. Kartonpiyerin yüksekliği ölçülerek duvar köşelerinde işaretlenir. İşaretlenen noktalar ip ve kurşun kalem yardımıyla birleştirilir. Bu işlem ile kartonpiyerin nereye konumlandırılacağı belirlenir.
- Kartonpiyerin alt ve üst kısımları seçilir. Alt kısımda kartonpiyerin yüksekliğinin yarısı kadar içeriye doğru mesafe alınır. Kartonpiyer, bu noktadan üst kısmının köşesine doğru kesilir. Böylece kartonpiyerin birleşim yeri hazırlanmış olur.
- Kartonpiyeri yapıştıracağımız malzemeyi hazırlamamız lazım. Genelde yapıştırıcı olarak saten alçı tercih edilir. Belirli bir miktar saten alçı karılarak hazırlanır.
- Kartonpiyerin arkasına yapıştırıcı malzeme sürülür. Daha sonra önceden işaretlenen yere kartonpiyer yapıştırılır.
- Şayet yapıştırıcı kenarlardan taşarsa kurumadan önce sünger yardımıyla temizlenmelidir.
- Kartonpiyer yapıştırılırken yapılan en büyük hatalardan birisi kartonpiyeri koyup kurumasını beklemeden elin çekilmesidir. Kartonpiyer yapıştırıcısı kuruyana kadar bir süre eliniz ile alttan destek olmalısınız.
Kartonpiyer nasıl yapılır sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.
Kartonpiyer Özellikleri
Kartonpiyer nedir yazıma kartonpiyer özellikleri ile devam etmek istiyorum.
- Isı ve ses yalıtımı sağlar.
- İçinde su tutmaz. Su geçirmez kartonpiyerler de vardır.
- Hafiftir, kolay taşınabilir.
- Yapıya ekstra bir ağırlık katmaz.
- Her bütçeye uygun olarak bulunabilir.
- Uzun ömürlüdür. Çoğu kartonpiyerin ömrü, yapı ömrüyle aynıdır.
- Montajı yapılırken etrafın kirlenmesine yol açmaz. Kolay şekilde yapıştırılır.
- Solvent ve benzoil içermeyen su bazlı boyalarla boyanabilir.
- Kullanıldığı yere dekoratif bir görünüm kazandırır.
- Birçok kartonpiyer modeli vardır. Zevkinize uygun tasarımı seçmenize olanak sağlar.
Yazı Tavsiyesi: Kartonpiyer Alçısı
Badana Nedir?
admin2021-06-01T17:46:25+03:00Badana Nedir? Badana Nasıl Yapılır?
Çocukken evde tadilat yapıldığı zamanlarda badana kelimesini sıklıkla duyardım. O zamanlar genelde birlikte kullanıldıkları için badana ve boyanın aynı anlama geldiğini düşünürdüm. Her ne kadar temel görevleri aynı olsa da badana ile boya birbirinden farklı terimlerdir. Bu yazımda badana nedir ve badana nasıl yapılır sorularına bu yazımızda elimizden geldiğince cevap vermeye çalışacağız.
Badana Nedir?
Binaların, duvarların veya ağaçların dış kısmına fırça kullanılarak ya da püskürtme yöntemi ile sürülen kireçli suya badana adı verilir. Kullanım amacı boya yapılmadan önce duvarı koruyacak, temizleyecek bir astar yüzey oluşturmaktır. Eskiden sadece kireç badana kullanılırken günümüzde plastik badana da yaygın olarak uygulanmaktadır.
Binada bulunan duvarların sıvası bittikten sonra pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Bu yüzeyin rengi, yapıldığı malzemeden dolayı estetik değildir. Bu yüzden göze daha çok hitap eden bir görüntü elde etmek için boya badana yapılması gerekir. Burada akla badana nasıl yapılır sorusu geliyor. Bu konuya da değineceğim fakat öncesinde badana ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum.
Badana Çeşitleri Nelerdir?
Altı adet badana çeşidi vardır.
- Kireç Badana: Halk arasında adi badana olarak da bilinir. Sönmemiş kirecin suda söndürülerek şap veya tuz ile karıştırılması sonucu elde edilir. Piyasada hazır olarak satılan badana kireçleri bulunmaktadır.
- Plastik Badana: En ayırt edici özelliği uygulandığı yüzeyi diğer badana çeşitlerine göre daha iyi korumasıdır. Kireç badana ile kıyaslandığında daha pahalıdır ancak kullanım ömrü kireç badanaya göre daha uzundur. Islak bez ile silinebilir. Bu özelliği evde yaşayan insanlar için büyük kolaylık sağlar.
- Tutkallı Badana: Pudra kıvamında toz halinde bulunan tutkal ile boya karıştırılarak elde edilir. Karıştırma işleminden sonra en az 2 saat beklenmesi gerekir. Tutkallı badanada hiç kireç bulunmaz.
- Çimento Badana: Renk olarak çimentoya yakın bir ton elde edilmek istendiğinde tercih edilir. Betonarme, beton briket yüzeylere su çimento karışımının uygulanması sonucunda elde edilir.
- Kazein Badana: Mat görünüm istenen; korniş, sütun vb. yüzeylerde kullanılır. Kireç badana ile belirli oranda sütün karıştırılması ile oluşur.
Mermer Badana: Mermer kirecinden elde edilir. Yapı itibariyle kireç badanaya benzer. İsteğe bağlı olarak içine renklendirici de katılabilir.
Badana Nasıl Yapılır?
Badana nedir yazıma badana nasıl yapılır sorusunu cevaplandırarak devam etmek istiyorum. Badana yaparken çok dikkat edilmesi gerekir. Yanlış yapılan uygulamalar zaman kaybına ve gereksiz iş maliyetine neden olur. Adım adım bu konuyu sizlere anlatacağım.
- Öncelikle badana yapılacak oda boşaltılır. Badananın temas ettiği mobilyalar kullanılamaz hale gelebilir. Bu yüzden badana yapılacak oda dikkatli şekilde boşaltılmalı ve yerler bir naylon ile kaplanmalıdır.
- Badana yapmaya başlamadan önce odadaki avizeler sökülmelidir.
- Hangi badana çeşidinin kullanılacağına karar verilir.
- Kullanılacak olan badana karışımı hazırlanır. Badana iyi şekilde karıştırılmalıdır.
- Fırça yardımıyla badana yüzeye uygulanır.
Tavsiye Yazı: Saten Alçı Nedir?
Saten Alçı Nedir?
admin2021-04-13T10:39:31+03:00Saten Alçı, alçıpan veya sıva yapılmış yüzeylerde, boya öncesi son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Son kat boya öncesi, boşlukları, pürüzleri kapatarak düzgün ipeksi bir yüzey elde etmeye yarar. Saten perdah alçısı veya adları da verilmektedir. Macun kıvamında olduğu için çelik alçı malası ile kolaylıkla tatbik edilir. Yüksek yapışma özelliğine sahiptir, sert bir film tabakası oluşturur.
Kullanım Şekli:
- Temiz bir kaba temiz su konulur. Üzerine Alçıbay Saten Perdah Alçısı sepelenir. Yeterli oran elde edilene kadar devam edilir (10 kg alçı / 6.5 l su ).
- Alçının suyu absorbe etmesi için 2-3 dakika beklenir. Homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılır. İdeal bir karışım için mekanik karıştırıcı kullanılmalıdır.
- Harç çelik mala ile yüzeye uygulanır.
- Çelik mala ile son yüzey düzeltme işlemleri yapılır.
Dikkat Edilecek Hususlar
- Uygulama yüzeyi toz, yağ vb. maddelerden temizlenmelidir.
- Uygulamada kullanılacak tüm ekipmanlar temiz olmalıdır.
- Harç karıştırılması esnasında alçı ya da su ilave edilmemelidir.
- Saten perdah alçısı kullanıma hazır haldedir, içerisine başka maddeler karıştırılmamalıdır.
- Minimum uygulama kalınlığı 0,5 mm olmalıdır.
- Uygulama sonunda yüzeyde kalan izler , harç donduktan sonra mala ile traşlanmalıdır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
TEKNİK TANIM | İNCE UYGULANABİLİR ALÇI |
KULLANIM YERİ | PÜRÜZSÜZ YÜZEYLER İÇİN SON KAT PERDAH ALÇISIDIR. |
İLGİLİ DİREKTİF | YAPI MALZEMELERİ DİREKTİFİ (89/106/EEC) |
İLGİLİ STANDART | TS EN 13279-1 , TS EN 13279-2 |
TİP | C6 |
FİZİKSEL FORM | BEYAZ TOZ |
İÇERİK | CaSO4+1/2H2O (HEMİHİDRAT GİPS) , Kalsit, geciktirici, su tutucu, hava sürükleyici vb. |
YOĞUNLUK (ort) | 710 gr/lt |
ALÇI / SU ORANI | 100 GR / 65 GR SU |
SU EMİCİLİĞİ | %20-25 |
KULLANIM SÜRESİ | min. 50 dk |
PH | 7-8 |
YÜZEY SERTLİĞİ | 40 SHORE D |
BİRİM TÜKETİM | Sıva üzerine 1mm uygulandığında 1 m²’de 0,9-1,1 kg ; alçı plaka üzerine uygulandığında 0,08-0,10 kg |
EĞILME MUKAVEMETİ | min. 1,1 N/mm² |
BASINÇ MUKAVEMETİ | min. 1,1 N/mm² |
YANGINA TEPKİ | A1 (Yangına katkısı olmayan mamul) |
DOĞRUDAN HAVA İLE YAYILAN SESİ YALITIM | NPD (Performans belirlenmedi) |
ISIL DİRENÇ | NPD (Performans belirlenmedi) |
RAF ÖMRÜ | 1 YIL Uygulamanın yapıldığı ortam ve yüzey ısısı en az 5°C olmalıdır. |
Saten Alçı
Mehmet POLATDEMİR2021-03-29T13:02:54+03:00
Saten Alçı Nedir? Nasıl Yapılır?
“Saten Alçı”, sıvanan yüzeylerin üst katmanlarının pürüzsüz ve temiz bir yüzey haline getirilmesi için uygulanan toz halinde, ince bir malzemeden elde edilen alçı sıva türüdür. Bu düzgün, temiz ve pürüzsüz olma özelliğinden dolayı, bir kumaş türü olan saten benzetmesinden adını almıştır. Bu sıvaya “Saten Perdah Alçısı”, “Perdahlı Alçı Sıva” isimleri de verilmektedir. Saten alçı uygulamasında duvarlarda uygulanan işlemler tavanlar içinde aynıdır.
Saten Alçı Karışım Oranları
- Toz halinde 1 m3 alçı yaklaşık 700 kg gelmektedir.
- Saten alçı harcı hazırlanırken, her 10 kg toz alçıya, 6,5-7 lt su ilave edilmesi gerekir.
- 1 kg karışım ile 1 m2 alana 1 mm kalınlığında saten alçı yapılabilmektedir.
- Alçı sıvalar çabuk donduğundan ve yeniden karıştırılmaya uygun olmadığından, hazırlanan harçların kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Saten alçısı harcı karıştırıldıktan 90 dk içersinde uygulanmalıdır.
Karışımın Hazırlanması
“Saten alçı”, “perdahlı alçı sıva” uygulaması sonucunda pürüzsüz bir yüzey elde etmenin ilk ve en önemli adımı saten alçı karışımının hazırlanmasıdır. Alçı karışımları hızlı donduğundan en fazla 90 dakikada tüketilecek miktarlarda harç hazırlanmalıdır. Yukarıda verilen alçı-su oranlarına dikkat edilmemesi, uzun süre ya da hızlı karıştırma işlemi harcın hızlı donmasına sebep vermektedir. Dolayısyla harcın karıştırıldığı mikser yüksek devirlerde çalıştırılmamalı ve bu karıştırma işlemi gereğinden uzun tutulmamalıdır.Pürüzsüz bir saten alçılı yüzey elde etmek için toz alçı içerisinde iri taneler, topaklanmalar ya da yabancı maddeler bulunmamalıdır. Bu nedenle alçı sıva torbaları depolanırken sudan ve nemden korunmalı ayrıca 20 alçı torbasından fazla üstüste istiflenmemelidir. Saten alçı harcı karışımı üzerine yeni su ve alçı ilave edip karışımı artırmak harcın homojenliğini bozarak topaklanmalara neden olur. Dolayısıyla her defasında harç karılan eleman temizlenmeli ve baştan yeni bir karışım hazırlanmalıdır. Ayrıca karışımın içerisine kum, çimento ya da mermer tozu gibi herhangi bir yabancı madde eklenmemelidir. Karışım suyunun da karışımın inceliğini ve kalitesini bozmayacak kalitede olması gerekir.
Raspalama
Saten alçı ince bir tabaka olarak uygulandığından, pürüzsüz bir yüzey elde etmek için, perdah alçının uygulanacağı yüzeyin de kısmen düzgün olması gerekmektedir. Perlitli alçı sıva ya da ince sıva uygulanan yüzey kuruduktan sonra, yüzeydeki kabarıklıklar, çıkıntılar ve artıkların temizlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla spatulayla yapılan işleme “Raspa” ya da “Raspalama” adı verilmektedir. Sıva uygulamalarında ortaya çıkan mastar izleri de bu yöntem ile giderilir.
Islatma
Uygulama yapılan yüzeyin uygulama öncesi ıslatılması gerekmektedir. Islatılmayan yüzey ya da alçı sıva karışımındaki düşük su oranı saten alçının çatlamasına ya da yüzeyin tozla kaplı bir hale gelmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla saten alçının içerisindeki suyu kaybetmemesi açısından, saten alçı uygulanacak yüzey ıslatılmalıdır.
Uygulama Yönü
Daha önceden hazırlanan “saten alçı harcı” çelik mala üzerine alınarak yüzeylere 0,3-1 mm kalınlıkta olacak şekilde uygulanır. Saten alçı yüzeyinin yeterince düzgün ve düzenli bir şekilde ortaya çıkması için malalama işlemi sürekli aynı yönlerde uygulanmalıdır. Bu işlem yapılırken, önce uygulanan yüzeyin bozulmaması için, yukarıdan aşağı doğru saten alçı uygulanır. Bu işlem sırasında mümkün olduğunca mala izi bırakmamaya çalışılır.
Zımparalama
Pürüzsüz bir saten alçılı yüzey elde etmek için uygulanan bu ince katman zımparalanır. 0-400 kum zımpara adı verilen zımpara ile uygulanan yüzey son haline getirilir.
Malzemelerin Temizlenmesi
Saten alçının hassas bir uygulama olması, kullanılan malzemeler konusunda titiz olmayı gerektirmektedir. Bir sonraki uygulamanın sağlığı açısından, kullanılan malzemelerin, uygulama işlemi biter bitmez temizlenmesi ve düzenli bir şekilde depolanması gerekmektedir. Alçı kurudukça sertleşen bir malzeme olduğundan, özellikle karıştırma kapları-teknelerinin zaman geçmeden temizlenmesi gerekmektedir.
Kartonpiyer Alçısı
Mehmet POLATDEMİR2021-03-19T16:52:18+03:00
Kartonpiyer Alçısı – Kartonpiyer alçı nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Her türlü kartonpiyer ve süsleme işlerinin yanı sıra inşaat alçısı kullanım alanlarında da uygulanır. Donma süresi sabit, ince ve yüksek mukavemetli alçıdır. Dekoratif amaçlı uygulamalarda ve kartonpiyer uygulamalarında kullanılır.
Teknik Özellikleri:
- Kullanma süresi : 12-14 dk.
- Donma süresi : 25-30 dk.
- Basınç dayanımı : >10 N/mm²
- Eğilme dayanımı : >4.5 N/mm²
- Kuru yüzey sertliği : min. 55 Shore D
Özellikleri:
- Kartonpiyer alçısı ince alçıdan oluşan dekoratif amaçlı bir yapı alçısıdır.
- Uzun işleme süresi sayesinde kullanım rahatlığı sağlar ve filtresiz uygulamaya olanak verir.
- Donma süresi boyunca akma ve yığılma yapmaz, çatlaklar oluşmaz.
- Sağladığı pürüzsüz ve parlak yüzey sayesinde direkt kağıt kaplama ve boya işlemine olanak sağlar.
- Geliştirilmiş kimyasal yapısından dolayı ortamdaki nem oranını dengeler, nefes alır, sağlıklıdır.
- Yangına dayanıklıdır. Isı iletkenliği düşük olduğundan yangın yayılmasını geciktirir.
- Isı ve ses yalıtımı sağlar.
- Bakteri, küf ve mantar oluşturmaz, insan ve çevre dostudur.
Kullanım Alanları:
- Kartonpiyer uygulamları ve onarımı
- İç mekan tavan ve sütun üst başlıkları
- Duvar – tavan süslemeleri